ГОРОДКІВСЬКА СІЛЬСЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Вінницька область, Тульчинський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

2 листопада 2023 року було проведено публічний захід громадського обговорення – Стратегічну сесію з формування завдання на розроблення Комплексного плану просторового розвитку території Городківської сільської територіальної громади.

Дата: 13.11.2023 16:40
Кількість переглядів: 434

У ході заходу було обговорено стратегічне бачення просторового розвитку громади, наявні на території громади проблеми і можливості розвитку, визначено перспективні для розміщення об’єкти та пріоритетні напрямки просторового розвитку громади.

Результати напрацювань Стратегічної сесії оформлені у форматі Протоколу. Доступ за посиланням:

Документ Протоколу поширений для ознайомлення та коментування – запрошуємо усіх зацікавлених ознайомитися з Протоколом та за доцільності надати свої пропозиції до протоколу.

Всі Ваші пропозиції приймаються до 27 листопада 2023 року за електронною поштою на адресу gorodkivka2017@gmail.com

 

     


Проєкт

 

«ПОГОДЖЕНО»

Керівник Робочої групи

___________ Олександр ТРЕТЬЯКОВ

«______» __________2023 р.

 

ПРОТОКОЛ

стратегічної сесії з формування завдання

 на розроблення Комплексного плану просторового розвитку

території Городківської територіальної громади

Тульчинського району Вінницької області

 

2 листопада 2023 року                                                                           с. Городківка

Початок об 11:00  год.

Закінчення – 13 год. 10 хв.

Стратегічна сесія тривала  2 години 10 хв.

 

Головуючий Стратегічної сесії - Олександр Третьяков, перший заступник голови Городківської територіальної громади, керівник Робочої групи з формування завдання на розроблення комплексного плану просторового розвитку території Городківської територіальної громади.

Секретар Стратегічної сесії - Наталія Журбенко, спеціаліст відділу ЖКГ, містобудування, архітектури, транспорту, благоустрою, земельних відносин Городківської сільської ради, секретар Робочої групи з підготовки завдання на розроблення комплексного плану просторового розвитку території Городківської територіальної громади.

 

В роботі Стратегічної сесії взяло участь 37 осіб: Тетяна Барладін, Алла Беженар, Людмила Вознюк, Оксана Гаврилюк, Олена Гончар, Антоніна Григоришина, Наталія Журбенко, Олександр Завялов, Тетяна Кімаковська, Тетяна Кінзерська, Олег Котюжанський, Любов Кочмарук, Руслан Кушнір, Олександр Кузьмінський, Уляна Лемець, Олена Лимич, Тамара Ліщук, Тетяна Лялікова, Володимир  Магуран, Василь Мазурик, Тетяна Мельник, Тетяна Мужилівська, Яна Наконечна, Людмила Новаленко, Поліна Олійник, Олена Остапчук, Андрій Перевертаний, Світлана Петрунчак, Наталія Петрунь, Наталія Пшенична, Інна Садова, Наталія Скрипник, Мирослава Славгородська, Тетяна Теретенко, Олександр Третьяков, Людмила Цвіток, Світлана Ярова.

 

На Стратегічній сесії були присутні запрошені:

  • Городківський сільський голова Олена Резнік;
  • головний архітектор Тульчинської міської територіальної громади тульчинського району Вінницької області Микола Шевчук;
  • головний редактор «Сільські новини», смт Крижопіль, Світлана Байда;
  • члени Робочої групи з формування завдання на розроблення Комплексного плану просторового розвитку території Городківської територіальної громади (10 осіб);

 

Загальна чисельність учасників Стратегічної сесії склала 38 осіб (без урахування запрошених модераторів), з яких члени Робочої групи склали 26 %.

 

Модерацію Стратегічної сесії забезпечували головний архітектор проєкту ТОВ «Аналітика», м. Вінниця, - Леонід Гужва та архітектор Вікторія Гарнага; начальник відділу ЖКГ, містобудування, архітектури, транспорту, благоустрою, земельних відносин Городківської сільської ради Олександр Плешко; Олександр Завялов – головний спеціаліст відділу ЖКГ, містобудування, архітектури, транспорту, благоустрою, земельних відносин Городківської сільської ради; Наталія Журбенко – спеціаліст відділу ЖКГ, містобудування, архітектури, транспорту, благоустрою, земельних відносин Городківської сільської ради.

 

Хід Стратегічної сесії було зафіксовано на відео (відеозапис додається за посиланням https://youtu.be/54Pmg66UxrY ).

 

Мета:

Стратегічна сесія є обов’язковим публічним заходом громадського обговорення з формування завдання на розроблення комплексного плану, метою проведення якого є визначення перспективи розвитку територіальної громади. У ході заходу обговорюються стратегічне бачення просторового розвитку громади, наявні на території громади проблеми та можливості розвитку, визначаються перспективні для розміщення на території громади об’єкти та приймаються рішення з просторового розвитку громади.

 

Розгляд питань:

 

  1. Сільським головою Оленою Резнік поінформовано учасників про мету Стратегічної сесії, важливість надання пропозицій, власного бачення розвитку громади для формування завдання на розроблення Комплексного плану просторового розвитку Городківської територіальної громади. Також Олена Резнік висловила подяку всім учасникам заходу за приділений час та закликала до плідної праці.
  2. Головний архітектор проєкту ТОВ «Аналітика» Леонід Гужва ознайомив учасників та запрошених у своїй презентації з основними етапами розроблення Комплексного плану просторового розвитку територіальної громади, як нового виду містобудівної та землевпорядної документації з просторового планування, та результатами напрацювань Робочої групи за тематичними напрямами в рамках підготовчого етапу його розроблення, які були оформлені у вигляді аналітичних мап, що роздані кожній з дискусійних груп.
  3. З напутніми слова до учасників Стратегічної сесії звернувся перший заступник голови Городківської сільської ради Олександр Третьяков, зазначивши важливість просторового планування території громади та надання пропозицій, які будуть визначати подальший розвиток громади на десятки років вперед.

Учасників заходу ознайомлено з напрацюваннями Робочої групи з формування завдання на розроблення Комплексного плану, у тому числі результатами визначення інтересів суміжних територіальних громад.

Підготовлені Робочою групою матеріали були представлені учасникам Стратегічної сесії у вигляді аналітичних мап для ознайомлення та опрацювання.

  1. Для забезпечення проведення дискусії з перспектив просторового розвитку території Городківської територіальної громади учасники заходу сформували п’ять дискусійних груп:
  • «білу» в складі: Завялов Олександр (модератор), Лемець Уляна, Олійник Поліна, Перевертаний Андрій,  Ярова Світлана;
  • «рожеву» в складі: Беженар Алла,  Гончар Олена,   Григоришина Антоніна,  Журбенко Наталія (модератор), Кімаковська Тетяна, Мужилівська Тетяна, Славгородська Мирослава, Третьяков Олександр;
  • «блакитну» в складі: Гаврилюк Оксана, Кінзерська Тетяна, Ліщук Тамара, Мельник Тетяна, Остапчук Олена, Петрунчак Світлана, Садова Інна, Цвіток Людмила (модератор – Леонід Гужва);
  • «жовту» в складі:  Кочмарук Любов, Лимич Олена, Лялікова Тетяна, Магуран Володимир, Наконечна Яна, Новаленко Людмила, Петрунь Наталія, Пшенична Наталія (модератор – Вікторія Гарнага);
  • «зелену» в складі: Барладін Тетяна, Вознюк Людмила, Котюжанський Олег, Кушнір Руслан, Кузьмінський Олександр, Мазурик Василь, Плешко Олександр (модератор), Скрипник Наталія, Теретенко Тетяна
  1. Проведення дискусії щодо перспектив розвитку громади за попередньо визначеними робочої групою тематичними напрямами (протокол № 1 засідання Робочої групи з формування завдання на розроблення Комплексного плану просторового розвитку території Городківської територіальної громади від 23 червня 2023 року):
  • землеустрій та землекористування;
  • обслуговування населення;
  • забудова територій та господарська діяльність;
  • транспортна мобільність та інфраструктура, інженерне забезпечення території;
  • екологія, ландшафтне планування.
  1. Учасниками дискусійних груп за кожним з тематичних напрямів було надано пропозиції щодо перспектив розвитку території громади. Результати напрацювань дискусійних груп були презентовані їх представниками.  

 

РЕЗУЛЬТАТИ РОБОТИ ДИСКУСІЙНИХ ГРУП:

 

  1. «Біла» дискусійна група  

Учасники дискусійної групи звернули увагу на необхідність впорядкування земельного кадастру та інвентаризацію земель комунальної власності задля усунення проблеми з порушеною геометрією земельних ділянок. Пропозиції учасників групи націлені на покращення економічного та інвестиційного потенціалу громади. Також учасники групи визначили пріоритетний напрям розвитку галузі сільського господарства в громаді – переробка вирощеної  сільськогосподарської продукції на місцевих підприємствах з метою її реалізації в межах та за межами громади. 
             Подальше обговорення перспективного розвитку території громади відбувалось за напрямками.

    1. Землеустрій та землекористування. Впорядкування усіх земельних ділянок. Меліорація водойм, відновлення усіх джерел питної води, що дозволить значно збільшити запас питної води для населення мешканців громади. «Ізвір», «Гронова Криниця» - природні джерела, гідрологічні пам’ятки місцевого значення, що розташовані в с. Вербка та с. Городківка, потребують очищення та благоустрою.
    2. Обслуговування населення. Учасниками було запропоновано залучення студентів місцевого коледжу до виробничої практики на підприємствах Городківської ТГ. Також було зазначено про необхідність організації молодіжного простору на базі музичної школи в с. Городківка для підвищення культурного та інтелектуального розвитку молоді.
    3. Забудова територій, охорона земель, інженерна підготовка і захист території та господарська діяльність. Учасниками було запропоновано створити фермерські господарства з екологічно чистим рослинництвом та тваринництвом  у віддалених селах, що мають мінімум мешканців для розвитку економічного потенціалу громади. Створення невеликих переробних підприємств: пекарні та молокопереробні пункти.

Використання місцевих корисних копалин для потреб громади, а саме: розробка кар’єру в урочищі «Ташлик» для забезпечення будівельними матеріалами.

    1. Транспортна мобільність та інфраструктура, інженерне забезпечення території. Оптимізація стану транспортної мережі, а саме капітального ремонту дороги Т-02-02.
    2. Екологія, ландшафтне планування. Учасниками групи запропоновано створення полігону для збирання органічних відходів тваринництва, рослинництва та харчової, переробної промисловості для подальшого використання органічних добрив для використання їх в сільському господарстві. Альтернативні види добрив дозволять   зменшити вплив неорганічних добрив довкілля.

Побудова реактора для виробництва біогазу на території цукрового заводу.

«Кармелюковий Дуб», як природня, історична пам’ятка культури потребує популяризації, охорони та захисту.

 

  1. «Жовта» дискусійна група.

Гармонійний розвиток громади можливий за рахунок поєднання виробничої спроможності із збереженням природної і культурної спадщини, що дасть розвиток підприємницького середовища, залучення інвестицій, належного функціонування інфраструктурних об’єктів та покращення життя населення громади в цілому.

 

    1. Землеустрій та землекористування: розміщення в с. Петрунівка полігону та сміттєпереробного заводу. Розробити місцевий план управління відходами та організувати пункти роздільного збирання побутових відходів по кожному населеному пункті.
    2. Обслуговування населення: створення підприємств закритого циклу по переробці сільгосп продукції в с. Джугастра, яке дозволить розвинути галузь торгівлі та промисловості. В недобудові запропоновано облаштування пекарні, що дозволить відкрити нові робочі місця та підвищити економічну спроможність громади. В с. Городківка на місті бувшого будинку побуту побудувати готельний комплекс.
    3. Забудова територій, охорона земель, інженерна підготовка і захист території та господарська діяльність: облаштування в с. Леонівка джерела питної води, яке можна використати для її промислового добування та розливу.
    4. Транспортна мобільність та інфраструктура, інженерне забезпечення території: учасники групи дискусійної групи запропонували відновлення асфальтної дороги вздовж річки Марківка від с. Шуми до с. Кісниця.

Будівництво свердловини для забезпечення водою ліцею № 2 та жителів прилеглих вулиць в с. Городківка по вул. Шкільній.

    1. Екологія, ландшафтне планування: створення заповідника на південній околиці с. Гарячківка з метою розвитку зеленого туризму .

 

  1. «Зелена» дискусійна група.

 

    1. Землеустрій та землекористування: учасниками групи було підтримано пропозиції попередніх груп.
    2. Обслуговування населення: важливість перепрофілювання шкіл та дитячих садочків в селах Висока Гребля, Савчине, Андріяшівка під загальносільський громадський центр.
    3. Забудова територій, охорона земель, інженерна підготовка і захист території та господарська діяльність: заліснення схилу в с. Висока Гребля над ставком. В с. Кавків Яр запропоновано встановити сонячні батареї. В селах Шуми, Савчине та Дахталія облаштувати кар’єри для видобутку корисних копалин.
      В. с. Кісниця знаходиться захоронення пам’ятка архітектури, що потребує внесення в реєстр пам’яток культурної спадщини та нанесення на карту для створення туристичного маршруту.
    4. Транспортна мобільність та інфраструктура, інженерне забезпечення території: також було підмічено, що для комфортного проживання в громаді необхідно стабільний зв’язок. В частині громади відсутній мобільний зв’язок та Інтернет, що унеможливлює функціонування комунікативних процесів.

Відновлення автобусного сполучення між селами громади та створення нових.

    1. Екологія, ландшафтне планування: по р. Марківка запропоновано встановити 4 міні-гідроелектростанції.

 

  1. «Блакитна» дискусійна група:
    1. Обслуговування населення: запропоновано відкрити заклади дошкільної та позашкільної освіти з освітнім центром в с. Городківка. (мережа яких охопить усі старостинські округи в громаді).

Необхідність пунктів здоров’я у кожному населеному пункту громади з аптечними кіосками.

    1. Забудова територій, охорона земель, інженерна підготовка і захист території та господарська діяльність: необхідність збереження пам’яток культури в
      с. Леонівка і Петрунівка та захоронення в с. Джугастра.
    2. Транспортна мобільність та інфраструктура, інженерне забезпечення території: учасниками було підтримано пропозицію по будівництву комунальних доріг та автосполучення в громаді.
    3. Екологія, ландшафтне планування: благоустрій прибережної території ставка для туристичного маршруту, зеленого туризму та чистих відпочинкових зон.

 

  1. «Рожева» дискусійна група:
    1. Землеустрій та землекористування: учасники дискусійної групи утримались від доповнень.
    2. Обслуговування населення: доцільно для покращення стану логістики обладнати дорожні авто-сервіси для обслуговування усіх видів транспорту.
                   В с. Дахталія, учасники групи вважають доцільно відкрити цент здоров’я та реабілітації для ветеранів на базі школи, в якому будуть надаватися послуги по психологічній реабілітації та адаптації.
    3. Забудова територій, охорона земель, інженерна підготовка і захист території та господарська діяльність: учасники групи підтримали попередні пропозиції та утримались від доповнень.
    4. Транспортна мобільність та інфраструктура, інженерне забезпечення території: учасники підтримали занепокоєння транспортним сполученням та наголосили про будівництво доріг комунального значення.
    5. Екологія, ландшафтне планування: члена дискусійної групи підмічено, що потрібно мінімізувати викиди з цукрового заводу.

Для громади гостро стоїть питання безпритульних тварин та поширення ними небезпечних для людини хвороб та знищення домашньої птиці. Для вирішення цього питання учасники групи надали пропозицію для відкриття пункту стерилізації та реабілітації безпритульних тварин.

 

За результатами проведеної в рамках підготовчого етапу розроблення Комплексного плану просторового розвитку Городківської територіальної громади Стратегічної сесії було вирішено:

  1. Підтвердити, що розвиток виробничих галузей сільського господарства та промисловості із збереженням природної і культурної спадщини та розвитком  туризму є пріоритетним для перспективного розвитку самодостатньої територіальної громади.
  2. Підтримати всі пропозиції з просторового розвитку Городківської територіальної громади, подані учасниками дискусійних груп.
  3. Робочою групою узагальнити напрацювання Стратегічної сесії у вигляді проєкту протоколу Стратегічної сесії, який оприлюднити на офіційному веб-сайті Городківської сільської ради з можливістю його користувачами надавати свої пропозиції/коментарі протягом не менш як 10 робочих днів.
  4. Робочою групи провести узагальнення напрацювань Стратегічної сесії та  врахувати їх у завданні на розроблення Комплексного плану просторового розвитку Городківської територіальної громади.
  5. На основі протоколу Стратегічної сесії відділом ЖКГ, містобудування, архітектури, транспорту, благоустрою, земельних відносин Городківської сільської ради підготувати разом з Робочою групою проєкт завдання на розроблення комплексного плану відповідно до вимог Порядку розроблення, оновлення, внесення змін та затвердження містобудівної документації, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01.09.2021 № 926.

 

 

Секретар Стратегічної сесії                                                   Наталія ЖУРБЕНКО

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь