ГОРОДКІВСЬКА СІЛЬСЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Вінницька область, Тульчинський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Про електронні трудові книжки

Дата: 10.06.2021 09:23
Кількість переглядів: 1278

Городківська сільська рада інформує, що з 10 червня 2021 року набирає чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі» від 05.02.2021 р. № 1217-IX (далі - Закон № 1217).

Перехід на електронний облік триватиме п’ять років. Саме стільки часу відведено для включення Пенсійним фондом України до реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового соціального страхування (далі - Реєстру) відсутніх відомостей про трудову діяльність працівників.

Протягом цієї п’ятирічки роботодавці за працівників або працівники самі за себе зможуть передати Пенсійному фонду України відсутні відомості про трудову діяльність в електронній формі.

Порядок внесення до Реєстру необхідних відомостей має затвердити Пенсійний фонд України  за погодженням з Мінсоцполітики та Мінекономіки. Водночас Закон № 1217 передбачає двох суб’єктів подання відомостей: страхувальника  (роботодавець) або застраховану особу (працівник).

Після завершення внесення відомостей до Реєстру,  наявні трудові книжки видаються працівникам особисто під підпис. Отже, після перенесення усіх паперових записів до електронного реєстру трудова книжка зберігатиметься вже у працівника, і лише на його вимогу роботодавець має вносити до неї записи.

Якщо працівник, що був працевлаштований  до 10.06.2021року, звільнятиметься до завершення процедури включення до Реєстру відсутніх відомостей про трудову діяльність, роботодавець зобов’язаний видати йому належно оформлену трудову книжку у день звільнення. Отже, трудові відносини, розпочаті у «паперовий» період, матимуть і «паперове» завершення.

Далі прокоментуємо основні зміни до Кодексу Законів про працю в Україні ( далі - КЗпП), що стосуються роботодавців та застрахованих осіб.

Так, під час укладання трудового договору особа зобов’язана подати трудову книжку лише в разі її наявності або відомості про трудову діяльність з Реєстру (ч. 2 ст. 24 КЗпП з урахуванням змін).

Окрім цього, ст. 24 КЗпП доповнено новою частиною, яка передбачає, що під час укладання трудового договору громадянин, якого вперше приймають на роботу, має право подати вимогу про оформлення трудової книжки. Отже, це означає, що роботодавцеві необов’язково заводити паперові трудові книжки. Водночас викидати вже заведені трудові книжки поки що не треба, адже за бажанням працівника до неї мають бути внесені всі ключові записи щодо трудової діяльності.

Зі ст. 47 КЗпП (остаточний розрахунок під час звільнення) зникає обов’язок роботодавця в день звільнення видати працівникові належно оформлену трудову книжку. Замість цього,в день звільнення роботодавець  зобов’язаний видати працівникові копію наказу (розпорядження) про звільнення, провести остаточний розрахунок, а також на вимогу працівника внести належні записи про звільнення до трудової книжки, що зберігається у працівника.

Також  зі ст. 47 КЗпП виключено норму, яка передбачала обов’язкову видачу працівнику, що звільняється з ініціативи роботодавця, копії наказу про звільнення.

Торкнулися зміни і ст. 48 КЗпП, яка була присвячена трудовій книжці. Відтепер ця стаття передбачає, що облік трудової діяльності працівника здійснюється в електронній формі в Реєстрі у порядку, визначеному Законом України «Про єдиний соціальний внесок». Водночас  на вимогу працівника,  якого вперше приймають на роботу, трудова книжка оформлюється роботодавцем в обов’язковому порядку не пізніше 5 днів після прийняття на роботу. Окрім цього, на вимогу працівника роботодавець зобов’язаний вносити до трудової книжки, що зберігається у працівника, записи про прийняття на роботу, переведення та звільнення, заохочення та нагороди за успіхи в роботі.

Обов’язок зберігати паперову трудову книжку перекладається з роботодавця на працівника, що з огляду на електронні нововведення є цілком логічним, адже у розпорядженні роботодавця будуть дані Реєстру застрахованих осіб.

Також змінилася ч. 2 ст. 144 КЗпП (оголошення заохочення). Тут прибрали норму щодо обов’язкового занесення заохочення до трудової книжки: такий обов’язок виникає у роботодавця лише на вимогу працівника, у якого зберігається трудова книжка.

Вилучено згадку про трудову книжку із ч.1 ст. 233 КЗпП (регламентує строки звернення до суду щодо вирішення трудових спорів). Якщо сьогодні місячний строк звернення до суду обчислюється із дня вручення копії наказу про звільнення або з дня видачі трудової книжки, то з 10.06.2021 р. залишиться тільки одна точка відліку - день вручення копії наказу (розпорядження) про звільнення.

Зі  ч.3 ст.235  КЗпП виключено згадку про трудову книжку в разі, коли у процесі розгляду трудового спору встановлено неправильне формулювання причини звільнення та змінено в ч.5 даної статті підставу для виплати працівнику середнього заробітку за час вимушеного прогулу - точкою відліку є затримка видачі копії наказу (розпорядження) про звільнення, а не трудової книжки.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь